keskiviikko 24. joulukuuta 2014

#89 Hyvää joulua!

Mikä tekee hevosihmisen joulusta erityisen? Miksi jouluaamuna tekisi enemmän mieli tallille kuin minään muuna päivänä vuodesta? Mistä muodostuu hevosihmisen joulu?
Minäpä kerron.
Herään yöpöydällä latauksessa olevan älypuhelimeni herätyskelloon. Sammutan äänen ja käännän vielä kylkeä. Ulkona on pimeää, ja sälekaihtimien välistä paistaa viereisen tien katulamput, joiden valokeilassa leijailee lumihiutaleita tiuhaa tahtia kohti maata. Kello on 6.30, eikä ole aikaa hukattavaksi. Tallissa odottaa koko lauma nälkäisiä kauramoottoreita. Istun sängyn laidalla ja venyttelen maireasti väsyneitä jäseniäni ennen viimeistä pinnistystä ylös sängystä. Pakkasta näyttää ulkona olevan lähes -20 astetta, eli vaatetukseen kuuluu villasukkia ja kerrastovaatteita.
Viimein astun monta vuotta palvelleisiin, edelleen lämpiniin talvikenkiin koirien pyöriessä jaloissa odottaen ulospääsyä. Pisteeksi i:n päälle vedän vielä lämpimät toppahanskat käteen, ennenkuin astun hämärän jouluaatto aamun hyytävään hankeen. Ensimmäisenä on ruokittava kissat, ja vietävä karvaistakin karvaisemmat islanninhevoset ulos. Olen jo täysin hereillä kun maiskutan laumalle kaviokkaita, joka on matkalla kujaa pitkin tarhaan. Suljen portin issikoiden perässä, ja lähden tarpomaan hangessa kohti toista tallia. 
Avaimien kilkettä, rasahdus lukosta sen avautumisen merkiksi. Tallista saan tervetuliaisiksi hevosen tuoksuista lämmintä ilmaa ja hörinää. Ne tietävät että on ruoka-aika. Yleensä niin pelottavassa isossa, kolkossa tallissa on tänään erityisen kotoisa ja turvallinen tunnelma, kun jaan hevosille heinät, jotka ne syö samalla tavalla, niinkuin vuoden jokaisena päivänä. Voin melkein kuulla tonttujen hiippailevan pihalla kun kaurakärryt liikahtavat väkirehujen jaon alkamisen merkiksi. Ruuat tipahtelevat hevosten ruokakuppeihin litra toisensa jälkeen, kenelle mitäkin. Toiselle kauraa, toiselle mysliä. Muistan ruokkia myös possun. Se syö puuroa. Kuuntelen hevosten nautinnollista rouskutusta kävellessäni tallin läpi hakeakseni vielä ulkona odottaville issikoille aamuheinät. 
Lunta tupruttaa taivaalta tiuhaa tahtia, eikä kottikärryjen työntö lumihangessa ole helpointa puuhaa. Aidan takana kuitenkin odottaa kahdeksan korvaparia innokkaina heiniään. Heittelen heinää aidan yli, ja ennen lähtöäni varmistan vielä että kaikki saavat syödäkseen. Sisällä minuakin odottaa aamiainen. 
Kello lähentelee kymmentä, ja olen tallihommissa muutaman muun kanssa. Radiosta soi joululaulut, karsinoiden ovissa roikkuu hevosten joulusukat, ja tallin edustalla lepää kuusen havuja. Ratsastustuntilaiset perheineen käyvät tuomassa joulutervehdyksensä ja katsomassa hevosia tarhoissaan. Myös muut kyläläiset ja matkailijat ovat poikenneet pihaan. On lapsia, aikuisia, perheitä, paikallisia, tuttuja ja tuntemattomia. Parasta on, että kaikki vaikuttavat onnellisilta ja tervehtivät tuikituntemattomiakin. Hevosten tykö on myös eksynyt kaksi vanhusta kävelykeppeineen. Käsikkäin kävelevät hevosia katsellen ja hymyillen. Toivotan heillekkin hyvää joulua ja kutsun tallin puolelle juomaan kuumaa glögiä ja lämmittelemään. Uteliaat hepat ihmettelevät vierailijoita, mutta uskaltautuvat kuitenkin maistelemaan jouluherkkujaan ihmisten käsistä. On mukava katsella tuota eläimistä ihmisiin tarttuvaa suunnatonta iloa.
Mielestäni olen antanut parhaan lahjan, minkä kuka tahamsa voi saada. Kuka tahansa, joka haluaa vastaanottaa sen. Glögiä pahvimukista, joulupipareita, mukavia hetkiä ja sylillinen joulumieltä.

Näiden sanojen saattelemana toivotan lämmintä joulumieltä ihan jokaikiselle blogissa vierailevalle ihmiselle ja heidän kaviokkailleen!

Hyvää joulua!♥
Toivoo Tytti, Kaapo, Valessa, ja kaikki muut Tahkon tallin asukit







Lopuksi haluan vielä muistaa kaikkia niitä rakkaita ihmisiä ja eläimiä jotka ovat pilven päälle lentäneet

Bofire, Jalo-Peli, Puitsin Aurora, Lumi, Elias, Iso-Masa, Mikko-setä
ja muut enkelit

When it's cold, I get lonely 
I can't talk, I can't walk, I can't breathe
Then I dream and you hold me
And the angels are singing with me
I guess it's Christmas when I miss us most of all
'Cause now it's Christmas and I miss us most of all

♥:llä: Tytti

8 kommenttia:

  1. Tosi ihana toi teksti!

    VastaaPoista
  2. Onko Valessa klipattu tai onko sillä uudet suitset, sillä suursuolla sillä oli meksikolaiset? Ja Kaapo on söpö ja kiva postaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valessaa ei ole tänävuonna klipattu, ja vaihdettiin vain turpahihna kun vanha oli jo niin huonossa kunnossa. Kiitos! :)

      Poista

Käytäthän kommentiboksia asiallisesti, ketään loukkaamatta:)
Täysin asiattomia, ja haukkuvia kommentteja en (anonyymeiltä) julkaise, jos on jotain negatiivista sanottavaa, voi tulla nimen kanssa kertomaan, tai laittaa vaikka blogin sähköpostiin:)