tiistai 14. tammikuuta 2014

#56 Rungottoman satulan hyvät ja huonot puolet

Nyt ois vuorossa vähän erilaisempi postaus, ja samalla miun ensimmäinen ? mielipidepostaus!
Mutta suoraan asiaan!


Arviolta kolme viidestä ratsastajasta ei ole koskaan istunut rungottomassa saatulassa, ja osa ei ole koskaan kuullutkaan moisesta, vaikka ehkä nimen johdattelemana tietää esineen perusidean. Kyseinen satula jakaa useita mielipiteitä niin käyttäjien että kokeilleiden keskuudessa. Toiset tykkää toiset ei, niin sanotusti makuasia. Suuri osa myös luulee, ettei rungotonta tarvitse sovittaa, sillä "sehan on vain pehmeä läpyskä etu- ja takakaarella hevosen selässä". Näin ei kuitenkaan ole. Vaikka ehkä siltä vaikuttaa, täytyy ratsastajan painon jakautua tasaisesti hevosen selälle myös rungottomalla. Rungoton ei saa myöskään olla liian pitkä, ettei satula rupea painamaan hevosen lanneselkää, ja näin kipeytä sitä. Rungottomia löytyy myös useita eri malleja, ja niitä myydään usein maasto-, vaellus- tai kouluratsastuskäyttöön.


Hyvät puolet:
Ensimmäinen hyvä puoli, joka rungottomasta tulee mieleen, on sen eläinystävällisyys, oikean kokoisena tietenkin. Siksi satulaa useimmiten käytetäänkin hevosilla joille ei vain löydy oikean kokoista satulaa mitenkään päin, selkä on herkkä rasitukselle, tai siinä on muita vaivoja. Toiseksi rungottoman helppohoitoisuus. Useimmat rungottomat satulat ovan jollain lailla synteettisiä, ja siten käteviä jokapäiväisessäkin käytössä!
Kolmantena mieleeni putkahtaa sen hinta! Rungottomat eivät useimmiten ole kalliita, eivätkä yltä rungollisen satulan hintatasolle.Onnea siis heille jotka tykkää säästää rahaa ja rakastaa rungottomia!
Lapsen helppo istua, sopii pienille esim talutuksiin, tukee selkää melko ylös ja edessäkin melko korkea tuki, kuin nojatuoli!
Rennossa maastoilussa ratsastajan paras ystävä!


Huonot puolet:
Rungottoman erilaisuus ratsastajalle. Omista kokemuksistani olen huomannut, että jalka jää erittäin taakse joka tapauksessa, eikä oikein löydä sellaista omaa paikkaa. Jos jalustin on pitkä, se tippuu, ja lyhyenä se ei vain tunnu hyvälle. Jalustin myös jähtee erittäin takaa, ja jalka heiluu enemmän kuin normaalissa satulassa. Myös polvituki puuttuu usein kokonaan.
 Rungottomalla ole helppo hypätä, eikä se ole ratsastajalle, eikä hevosellekkaan kovin hyväksi. Hypyssä ratsastajan istunta jää eteen, ja jalka taakse, jolloin sukeltaa laskeutumisessa kaulalle. Myös jalka tekee reilun edestakas liikkeen. Satula myös valuu eteenpäin hypyssä.
Väärän kokoisena rungoton tuottaa hevoselle samoja vaivoja ja kipuja kuin väärän kokoinen rungollinen.


Omakohtaisesti, etenkään esteratsastajana, en voi sanoa että satula olisi hyvä, tosin puskaratsastusharrastukseni puolella satula toimii mainiosti! Toisin sanoin se, että onko satula hyvä juuri sinulle ja hevosellesi johtuu lähinnä lajista ja tavotteista. Jollekkin satula voi olla juuri se oikea ja hyvä istua, hevoselle juuri sopiva, ja toiselle taas aivan vääränlainen. Pohtikaahan sitä!

Kommentoikaahan mitä mieltä olitte postauksesta!
With love, Tytti

5 kommenttia:

  1. Itse etsin juuri nuorelle(6v) suokille satulaa, ja rungoton kävi mielessä, mutta hylkäsin ajatuksen monistakin syistä. 1.tulee osata ratsastaa hyvin tasapainossa, koska rungottomassa hevonen tuntee ratsastajan istunnan paremmin. 2.sillä voi enimmäkseen vain maastoilla 3.mielestäni se ei tee jatkuvalla käytöllä hyvää hevosen selälle.. ainoa syy miksi harkitsin sitä oli se, että rungotonta ei hevosen kehittyessä tarvi jatkuvasti vaihdella ,sekä rungoton oli ensimmäinen satula joka sopi kunnolla jätti suokin selkään..nyt päädyin jousto rungolliseen satulaan, ja sellainen on etsinnässä ;) en tiedä hyödyttikö kommentti ketään, mutta ilmaisimpahan oman mielipiteeni!:D
    oma blogini: www.teamrujoataidetta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla sinänsä ihan hyvä vaihtoehto, toisaalta ei, kukapa tietäis:'D Kävin kurkkaamassa, tosi mukava blogi!:)

      Poista
  2. Niistä kaikista monista plussista huolimatta, mulla tulee itellä henkilökohtaisesti kuitenkin niin iso miinus niiden plussien jälkeen, että nou nou. EN tykkää käyttää! =D Pikkulapsille sehän on aivan mainio, ja maastossakin ratsastelen ennemin yleensä ilman satulaa. Jos löytää hyvin istuvan rungollisen satulan edullisesti, niin kannattaa mun mielestä aina hankkia ennemmin sellainen, mitä rungoton vaikka siinä säästäiskin aina.. Sulla on muuten tosi kivat blogit :) Mitähän kautta mä sun blogeihinkin päädyin... :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En iteklään kummemmin koe vetoa rungottomia kohtaan:'D kyllä mä nyt mieluummin sillä meen ku joka kolmannella askeleella pukittelevalla hevosella:Dd tämän takia siis Luddella on rungoton! Kiitoksia kovasti, sitä tulee ihmeteltyä että miten tänki kokosta porukkaa yleensä kiinnostaa:'D

      Poista
  3. Milloin kysymyspostaus tulee? :)

    VastaaPoista

Käytäthän kommentiboksia asiallisesti, ketään loukkaamatta:)
Täysin asiattomia, ja haukkuvia kommentteja en (anonyymeiltä) julkaise, jos on jotain negatiivista sanottavaa, voi tulla nimen kanssa kertomaan, tai laittaa vaikka blogin sähköpostiin:)